Detalii Revista

Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica

Revista ALERGOLOGIA Volumul II, nr.2 2018

Dragi colegi și prieteni, În pragul Conferinței Naționale a Societății Române de Alergologie și Imunologie clinică „Practica clinică în alergologie: focus pe ghiduri și consensuri”, organizată la Sinaia în perioada 17-19 mai 2018, vă întâmpinăm cu numărul 3 (2/2018) al revistei Alergologia. Dacă primele două numere au fost dedicate alergiei la medicamente, acest număr conține, pe lângă articole dedicate acestei teme, și articole care abordează alte teme ale specialității noastre, cum ar fi astmul bronșic, dermatita atopică și angioedemul ereditar, unele dintre acestea fiind articole in extenso ale unor prezentări la conferință.

De asemenea, în acest număr, într-o secțiune special dedicată, veți regăsi și rezumatele lucrărilor prezentate la conferință.

Rubrica Referate generale este deschisă de articolul prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu, dr. Laura Marusciac și dr. Maria Roxana Buzan, care descrie două metode diferite de evaluare in vitro a reacțiilor de hipersensibi- litate la medicamente: testul de activare a bazofilelor și determinarea β-hexosaminidazei utilizând linia celulară RBL-2H3, metode cu un mare potențial în oferirea unui diagnostic precis.

În cel de-al doilea articol, conf. dr. Roxana Bumbăcea și dr. Cristina-Georgiana Deaconu realizează o trecere în revistă a managementului dermatitei atopice severe la copii, deciziile de utilizare a terapiei de a doua linie pentru copii trebuind să includă riscul și beneficiile aso- ciate fiecărui pacient.

În primul articol al Rubricii specialistului, dr. Noémi-Anna Bara, dr. Enikö Mihály, dr. Valentin Nădășan și dr. Dumitru Moldovan aduc în atenția lectorilor angi- oedemul ereditar prin deficiență de C1 inhibitor esterază și importanța Registrului Român de Angioedem Ereditar, pacienții înscriși în acest registru beneficiind recent de un program național de tratament finanțat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Al doilea articol al acestei rubrici este dedicat a ­ socierii dintre infecțiile virale și astmul bronșic. Dr. Corina Bocșan, dr. Feketea Gavriela și dr. Adriana Muntean descriu particularitățile clinice ale acestor infecții, în sensul prevenirii exacerbărilor de astm prin reducerea inf lamației alergice, care poate constitui cofactor de agravare a infecției virale.

Rubrica specialistului este încheiată de articolul dr. Elena Camelia Berghea, care realizează o trecere în revis- tă a diagnosticului reacțiilor de hipersensibilitate la anti- biotice non-betalactamice la copii, diagnosticul bazându-se de multe ori pe istoricul clinic, lipsind con- firmarea prin teste alergologice, motiv pentru care este necesară standardizarea procedurilor de diagnostic pen- tru populația pediatrică.

Cu speranța că și articolele din acest număr vă vor fi de un real folos în practica zilnică, vă invităm să le citiți.

Dr. Cristina Vlaicu
Associate editor

 


Citeste Online