Detalii Revista

Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica

Revista ALERGOLOGIA Volumul II, nr.4 2018

Între împliniri și speranţe

Dragi colegi și prieteni,

Iată-ne ajunşi la ultimul număr din acest an al revistei Alergologia! Revista a împlinit de curând un an de apariţie, un an în care ne-am fi dorit ca lucrurile să decurgă mai lin, dar în care, chiar dacă uneori a fost greu, ne-am îndeplinit obiectivele. Și nu am fi putut realiza acest lucru fără colaborarea dumneavoastră, a autorilor care ați trimis manuscrise, și fără dumneavoastră, cititorii, cărora dorim să vă mulțumim.

Încheiem anul 2018 cu un număr dedicat alergiei alimentare. În paginile acestui număr veţi regăsi și articole reprezentând prezentări in extenso ale unor conferințe din cadrul Simpozionului de alergii alimentare, desfăşurat la Poiana Brașov, în perioada 2-3 noiembrie 2018.

În primul articol al rubricii Referate generale, doamna prof. dr. Carmen Panaitescu şi colaboratorii realizează o trecere în revistă a utilităţii diagnosticului molecular în alergiile alimentare, acesta furnizând informații importante cu privire la sensibilitățile individuale ale pacienților și la identificarea diferitelor fenotipuri ale populațiilor alergice, precum și o trecere în revistă a alergenelor moleculare din principalele surse de alergene alimentare.

În cel de-al doilea articol al acestei rubrici, doamna dr. Ioana Corina Bocşan și colab. aduc în discuție alergia la legume, tot mai frecvent întâlnită atât la adult, cât și la copil, cunoașterea caracteristicilor fizico-chimice și imunologice ale alergenelor din legume aducând informații care pot crește acuratețea diagnosticării și putând simplifica recomandările pentru prevenirea unei eventuale reacţii prin consum accidental.

Doamna doctor Corina Marton și colaboratorii prezintă în cel de-al treilea articol formele gastrointestinale ale alergiilor alimentare non-IgE-mediate, al căror diagnostic se bazează în mare parte pe istoricul clinic, în unele cazuri fiind necesar pentru confirmare un test de provocare orală sau chiar biopsie de mucoasă intestinală, fiind importantă dezvoltarea de teste accesibile, neinvazive, care să confirme diagnosticul.

Rubrica specialistului este deschisă de articolul doamnei doctor Laura-Cristina Dinică și colab., dedicat rolului dietelor de excludere în esofagita eozinofilică, pacienții necesitând un management nutriţional atent, întrucât dietele de eliminare nu sunt lipsite de riscuri, putând avea impact asupra statusului nutriţional și asupra calităţii vieții.

În cel de-al doilea articol al acestei rubrici, doamna dr. Alina-Elena Răuță și colab. aduc în discuție tema alergiilor alimentare rare, existând situații în care pacienții sunt tratați pentru alergii recurente, fără a se cunoaște exact cauza, în aceste cazuri putând fi implicate alergene mai puțin obișnuite.

Revista se încheie cu articolul doamnei doctor Beata Bodi și colab., care descrie anafilaxia prin expunere orală la acarieni, a cărei suspiciune trebuie ridicată atunci când pacientul prezintă simptome alergice severe asociate cu ingestia alimentelor ce conțin făină.

Cu speranța că și articolele din acest număr vor fi de interes, vă invităm să le citiți. De asemenea, sperăm că și anul viitor vom continua împreună ceea ce împreună am reușit să facem a exista... revista Alergologia.

 

Dr. Cristina Vlaicu Associate editor

 

 


Citeste Online