Detalii Revista

Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica

Revista ALERGOLOGIA Volumul IV, nr.1 2020

Alergologia moleculară – o nouă paradigmă De la descoperirea imunoglobulinelor E la sfârșitul anilor 1960, testele serologice au devenit o parte integrantă a diagnosticului alergologic, alături de anamneza detaliată și procedurile diagnostice in vivo, precum testele cutanate alergologice și cele de provocare. În ultimele decenii, extractele alergenice au stat la baza metodelor de diagnostic in vitro, dar, din cauza problemelor legate de standardizare, precizia rezultatelor poate lăsa de dorit. Acest deficit este acum acoperit progresiv de noile opțiuni de diagnostic bazate pe metode de biologie moleculară. Datorită progreselor tehnologice rapide din ultimii ani, a devenit posibilă nu numai identificarea și puri- ficarea unui număr tot mai mare de alergene moleculare cu izoformele lor, dar și producerea lor ca alergene recombinate prin tehnici de secvențiere și clonare.

Alergologia moleculară a apărut la un moment oportun, în această eră a medi- cinei de precizie, când sunt necesare instrumente de diagnostic precise, bazate pe cunoașterea detaliată a fenotipului de boală, pentru a oferi pacientului opțiuni de tratament individualizat. Analizele moleculare singleplex și multiplex nu furnizează doar informații detaliate despre profilul de sensibilizare al pacientului, ci și despre posibila reactivitate încrucișată. Ele permit, de asemenea, observarea evoluției longitudinale a profilurilor moleculare complexe de IgE și IgG în studii de cohortă la naștere, esențiale pentru explicarea unor fenomene imunologice complexe. Odată ce acestea sunt înțelese în profunzime, ar putea fi identificate terapii mai eficiente pe termen lung, precum și măsuri profilactice.

Acest număr al revistei Alergologia este dedicat alergologiei moleculare, sub coordonarea grupului de lucru specializat din cadrul SRAIC, ai cărui membri sunt prof. dr. Carmen Panaitescu, conf. dr. Florin-Dan Popescu, as. dr. Mariana Vieru și as. dr. Laura Haidar. Colectivul promovează noua direcție de diagnostic de precizie al bolilor alergice, bazat pe componente moleculare, și prezența activă în cadrul activităților desfășurate sub egida SRAIC. Astfel, vom fi prezenți și cu alte materiale de interes în viitoarele ediții ale revistei. Scopul activității noastre ca grup de lucru este să facem cunoscute la nivel național recomandările și progresele EAACI în domeniul alergologiei moleculare și să ne aducem contribuția la dezvoltarea acestei noi direcții moderne în alergologie.

Revista Alergologia se dorește o punte între generații, ea rămâne vie și crește prin efortul și dedicarea oamenilor, a celor care o scriu și a celor care o citesc în egală măsu- ră, și este dedicată în primul rând tinerilor specialiști, redactorii săi de mâine.

 

Prof. dr. Carmen Panaitescu

Conf. dr. Florin-Dan Popescu

Citeste revista online