Detalii Revista

Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica

Revista ALERGOLOGIA Volumul IV, nr.2 2020

Dragi colegi și prieteni,

Acest număr al revistei Alergologia este structurat pe două direcții care suscită interesul în alergologie: o primă parte dedicată prezentării celor mai noi recomandări internaționale legate de diagnosticul reacțiilor de hipersensibilitate la medicamente (RHM) și o a doua parte dedicată imunoterapiei alergenice.

Prima temă, cea a hipersensibilității la medicamente, vine în întâmpinarea medicilor alergologi cu două ghiduri ale EAACI pentru diagnosticul RHM. Primul ghid se referă la clasificarea manifestărilor cutanate întâlnite în RHM. A fost elaborat de profesorul Knut Brockow și colaboratorii săi și a fost tradus de o echipă entuziastă de alergologi juniori ai SRAIC. Articolul își propune să vină în ajutorul alergologilor prin descrierea variatelor leziuni cutanate întâlnite în RHM, astfel încât să permită corecta încadrare diagnostică a tipului de reacție cutanată postmedicamentoasă. Cel de-al doilea ghid, publicat în Allergy chiar în numărul din iunie 2020 de profesorul Antonino Romano și colaboratorii săi și tradus de o echipă de alergologi seniori, membri SRAIC în Grupul de lucru de alergii medicamentoase, constituie un important suport bazat pe dovezi pentru diagnosticul RHM induse de betalactamine. Este extrem de bine conceput, include scheme și algoritmi cu impact practic și aduce noutăți clare în stratificarea riscului pacienților cu RHM, pe baza morfologiei și cronologiei reacției inițiale, dar și în standardizarea procedurilor diagnostice și în special a testelor de provocare.

Cea de-a doua temă abordată, legată de imunoterapia alergenică, aduce în atenția medicilor alergologi o punere la punct asupra tabletelor pentru imunoterapie alergenică sublinguală disponibile la nivel mondial. Acestea sunt tot mai mult utilizate, deoarece, pe lângă eficiența dovedită și profilul bun de siguranță, prezintă și avantaje practice care țin de condițiile de păstrare. Într-un articol aparte, se prezintă cele mai noi direcții în imunoterapia alergenică, o terapie veche de peste o sută de ani, dar care cunoaște o adevărată revoluție, odată cu dezvoltarea alergologiei moleculare. Imunoterapia alergen- specifică este una dintre cele mai importante arme ale medicului alergolog în lupta cu boala, fiind considerată singura terapie care modifică evoluția bolii, reorientând răspunsul imun al pacientului spre toleranță imunologică. Progresele recente din domeniul imunoterapiei bazate pe alergene recombinate obținute prin tehnici de inginerie moleculară au dus la creșterea eficacității și siguranței terapiei. În prezent se fac eforturi pentru realizarea unor scheme de tratament care să poată fi efectuat într-un interval de timp mai scurt, având ca deziderat sporirea aderenței pacienților la terapie.

Articolele din noul număr al revistei Alergologia au fost realizate sub coordonarea a două grupuri de lucru din cadrul SRAIC – cel dedicat alergiilor medicamentoase, ai cărui membri sunt conf. dr. Roxana Bumbăcea, șef lucr. dr. Nadia Gherman‐Onițiu, dr. Selda Ali și dr. Sabina Corcea, și cel dedicat alergologiei moleculare, care își continuă prezentările inițiate în numărul anterior.

Revista Alergologia continuă să prezinte noutățile din domeniul alergologiei, chiar și în condițiile dificile prin care trece omenirea în aceste momente de pandemie, iar noi, cei care scriem, ne dorim de la cititorii noștri un schimb de idei cât mai viu și mai alert, legat de ceea ce este de interes în domeniu, pentru a menține spiritul colectivității medicilor alergologi.

  • Prof. dr. Carmen Panaitescu
  • Conf. dr. Roxana Bumbăcea

Citeste revista online