Societatea Româna de Alergologie si Imunologie Clinică (SRAIC) se alatură World Allergy Organisation (WAO)
in campania  „Atenție la Dermatita Atopica”


Săptămâna Mondială a Alergiei este un eveniment anual organizat sub egida World Allergy Organisation (WAO) împreună cu societățile nationale membre, pentru a aduce în atenție bolile alergice și astmul, afecțiuni cu prevalență în creștere în întreaga lume, și pentru a furniza ultimele informații pentru abordarea corectă a acestora de către specialiștii în domeniu.

Societatea Româna de Alergologie și Imunologie Clinică se alătură WAO în campania de conștientizare a impactului dermatitei atopice la nivelul populației din întreaga lume, subiect care reprezintă tema evenimentului din acest an.

Dermatita atopică, denumită și eczemă atopică  este cea mai frecventă boală inflamatorie cutanată cronică a copiilor și adolescenților, având o prevalență de aproximativ 15% în rândul acestora.  Prevalența generală a bolii variază între 2 și 5%.

Poate afecta persoane de orice vârstă, însă în 90% dintre cazuri, afectiunea debutează sub vârsta de 5 ani.

Boala se caracterizează prin piele foarte uscată, leziuni eczematoase și prurit intens, simptome ce afectează semnificativ calitatea vieții pacienților, inclusiv a părinților copiilor afectați. Adeseori, semne inițiale apar în primele luni de viață ca o primă manifestare a “marșului atopic”, asociind frecvent alergii alimentare, și ulterior rinoconjunctivită alergică sau astm. Uneori diagnosticul este facil (semne clinice evidente, context familial de atopie), alteori insă pot exista probleme de diagnostic diferențial cu alte afecțiuni ale pielii. Managementul afecțiunii este specificat în ghidurile actuale și implică întelegerea modificărilor cutanate dar și a celor imunologice specifice acestei boli.

Pentru diagnosticul corect și tratamentul adecvat este foarte importantă consultarea medicului specialist alergolog ( www.sraic.eu ).

Pentru informații suplimentare despre Săptămâna Mondială a Alergiei, vizitați www.worldallergyweek.org.


waoatopic