Detalii Revista

Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica

Revista ALERGOLOGIA Volumul III, nr.2 2019

Mergem mai departe

 

Dragi colegi și prieteni,

În pragul celui de-al IV-lea Congres Național al Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, „Noi direcții în Alergologie – abordare interdisciplinară”, organizat la Sinaia, în perioada 16-18 mai 2019, vă întâmpinăm cu numărul 2 din acest an al revistei Alergologia.

În urmă cu aproximativ doi ani, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) mergea „mai departe” cu un nou președinte și o nouă echipă, cu dorința unei schimbări și cu speranța de „mai bine”, și „nu putem să nu avem o revistă dacă vrem să fim o societate științi- fică puternică și competitivă”, după cum afirma doamna conf. dr. Roxana Bumbăcea, președinte SRAIC și redac- tor-șef, în editorialul din numărul inaugural al acestei reviste. Numeroase evenimente au fost organizate în a cești doi ani, evenimente care au contribuit și ele la transformarea SRAIC într-o societate știinţifică puternică și vizibilă. Ne amintim de Simpozionul de Alergii Medicamentoase, organizat în noiembrie 2017, de Conferința Națională a SRAIC, din mai 2018, cu numeroși invitați internaţionali, de Simpozionul de Alergii Alimentare din noiembrie 2018 și de Conferința Națională Interdisciplinară de Alergologie și Pneumologie, în cola- borare cu Societatea Română de Pneumologie, organizată în februarie 2018 și în 2019, toate aceste evenimente bucu- rându-se de un real succes în rândul participanţilor. De asemenea, SRAIC s-a alăturat în fiecare an Organizaţiei Mondiale de Alergologie (World Allergy Organization; WAO) în celebrarea Săptămânii Mondiale a Alergiilor.

Aveți în faţa dumneavoastră un număr aparte, care include, într-o secțiune special dedicată, rezumatele lucrărilor prezentate la congres.

Primul articol este dedicat celei de a II-a Conferințe Naţiona le Interd isciplinare de A lergolog ie și Pneumologie. Domnul prof. dr. Florin-Dan Popescu pre- zintă un articol-relatare a activităţilor de social media în cadrul acestei conferințe, activități care au accelerat difuzarea informațiilor prezentate la acest eveniment.

Rubrica Referate generale este deschisă de articolul doamnei dr. Selda Ali și colab., centrat pe opțiunile tera- peutice existente în prezent și pe recomandările în vigoa- re ale ghidurilor europene și americane.

Rubrica Specialistului cuprinde articolul doamnei dr. Gavriela M. Feketea și colab., care aduc în atenția citito- rilor deficiența vitaminei D și wheezingul recurent la copii, cu studii relativ recente arătând un efect benefic al administrării vitaminei D la copiii cu infecţie respira- torie virală și deficiență severă de vitamină D.

Revista este încheiată de traducerea din comunicatul postat de WAO cu ocazia celebrării Săptămânii Mondiale a Alergiilor din acest an, cu tema „Problema globală a alergiilor alimentare”, prin amabilitatea doamnei dr. Elena Cristina Bălă și a doamnei dr. Larisa Ștefănescu, care au realizat traducerea.

Avem speranța că și articolele din acest număr vă vor fi de un real folos în practica zilnică. Vă așteptăm cu mare drag la congres.

 

Dr. Cristina Vlaicu Associate editor

 

 


Citeste Online