Detalii Revista

Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica

Revista ALERGOLOGIA Volumul III, nr.3 2019

Împlinim 2 ani

Dragi colegi și prieteni,

Revista “Alergologia” împlineste în luna noiembrie a acestui an 2 ani de la lansarea sa, prilej cu care dorim să le mulțumim tuturor colaboratorilor noștri pentru încrederea acordată, cititorilor noștri și MedicHub pentru colaborarea reușită.

Ca și anul trecut, ne bucurăm să aducem și în acest an în fața dumneavoastră, un număr special, dedicat majoritar mai tinerilor noștri colegi, unele dintre lucrările prezentate în acest număr fiind articole in extenso ale prezentărilor de caz din cadrul Congresului Național al Societății Române de Alergologie și Imunologie clinică „Noi direcții în alergologie – abordare interdisciplinară”organizat la Sinaia în perioada 16 - 18 mai 2019.

În primul articol al rubricii Referate generale, doamna dr. Ana-Maria-Antoaneta Cristea și colab. realizează o trecere în revistă a mecanismelor patogenice ale derma- titei alergice de contact. În cel de-al doilea articol al acestei rubrici, doamna dr. Sabina-Loredana Corcea, prezinta date actuale despre prurigo cronic, afecțiune dermatologică care prezintă încă multe necunoscute fiziopatologice.

Rubrica specialistului este deschisă de articolul domnului dr. Alexis-Virgil Cochino, dedicat testării anticor- pilor antinucleari (A NA), investigație frecvent recomandată în specialitatea noastră, dar care ar trebui efectuată de preferintă atunci când există o suspiciune de boală autoimună asociată ANA.

Doamna doctor Elena-Cristina Bălă și colab., în pri- mul articol al rubricii Prezentări de caz, aduce în discuție un caz de hipersensibilitate la hidrocortizon hemisuccinat, cu toleranţă la alţi corticosteroizi și evidențiează importanța studiului reactivitătilor încrucisate în cadrul grupelor de corticosteroizi pentru a putea oferi pacientului alternative terapeutice.

În cel de-al doilea articol al acestei rubrici, doamna dr. Larisa Ionela Ștefanescu și colab. prezintă cazul unei paciente cu hipersensibilitate la sulfonamide non-antibiotice și realizează o trecere în revistă a reactiilor de hipersensibilitate la aceste medicamente pe marginea acestui caz, subliniind importanța colaborării dintre medicul curant și medicul alergolog.

Revista este încheiată de articolul doamnei doctor Teodora Varo și colab. care prezintă un caz de hipersen- sibilitate la tolperison, un medicament miorelaxant frecvent folosit in țara noastră.

Cu speranța că și articolele din acest numar vor fi de interes, vă invităm să le citiți, și încurajăm încă o data mai tinerii noștri colegi să ne fie alături si să colaboreze și pe viitor în toate acțiunile întreprinse în specialitatea noastră.

Citeste revista online