Detalii Revista

Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica

Revista ALERGOLOGIA Volumul V, nr.1 2021

Dragi colegi și prieteni,

După un an de pandemie, cu atâtea probleme și provocări pentru întreaga lume, încercăm să rămânem optimiști și să păstrăm cu mare grijă micile oaze de normalitate, inclusiv pe plan profesional, iar revista Alergologia face parte din activitățile științifice consacrate ale Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC).

Deschidem seria volumului V al revistei Alergologia cu un număr intere- sant, dinamic, cu subiecte variate și bine documentate, realizat de tinerii noștri colegi membri juniori ai SRAIC.

Primul articol este un referat general realizat de dr. Elena Simona Boldeanu și colab., care abordează exhaustiv și didactic subiectul „Sindromul de acti- vare mastocitară – tablou clinic și criterii de diagnostic”.

Urmează o serie de prezentări de caz foarte utile în practica clinică, ce atrag atenția asupra unor etiologii mai puțin frecvente și de avut în vedere când trebuie să stabilim un diagnostic: etiologia neinfecțioasă a limfangitei superficiale, în articolul „Benzi de limfangită superficială după înțepătura de insectă”, realizat de dr. Elvira Gabriela Tucu și colab., reacții cutanate care mimează o reacție alergică alimentară la sugarul aflat la vârsta diversificării în articolul „Ce știm despre sindromul Frey?”, redactat de dr. Mihaela Ruxandra Udrea și colab., sau exemplificarea reacțiilor încrucișate între dife- rite alergene de contact în articolul „Hipersensibilitate la 2,5-diaminotoluen sulfat/vopsea de păr permanentă“, scris de dr. Teodora Varo și colab.

Rubrica de lucrări originale include trei articole foarte actuale, pe de o parte pentru că au la bază informații de alergologie moleculară necesare pentru un diagnostic cât mai precis și care să ne conducă spre un tratament personalizat, așa cum veți descoperi în articolele „Evaluarea in vitro a sen- sibilizării mediate IgE la tropomiozină” – dr. Lorena-Mihaela Gheorghiță și colab. și „Sensibilizarea la acarienii din praful de casă – o interpretare mole- culară”, de dr. Camelia Felicia Bănărescu și colab., și, pe de altă parte, pentru că aduc în atenție o nouă sursă de hrană – greierul de casă, care poate deveni și o importantă sursă de alergene cu potențial crescut de reacții încrucișate: „Greierul de casă – o nouă sursă de hrană sau o nouă sursă de alergene?” – dr. Anca-Daniela Cotuna-Coste și colab.

Acest număr se încheie cu articolul „Specialistul în fața problemelor imu- nologice ale infertilității”, în care dr. Ana-Virginia Gorbatovschi și colab. abordează mecanismele imune implicate în avortul spontan recurent și strategiile terapeutice disponibile în această patologie.

Vă doresc lectură plăcută și deconectare de la problemele acestei perioade total atipice!

 

Dr. Corina Mihaela Bach

Redactor-șef adjunct Alergologia

Citeste revista online