Detalii Revista

Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica

Revista ALERGOLOGIA Volumul V, nr.2 2021

Dragi colegi și prieteni,

Acest număr de revistă are pentru noi o semnificație specială, căci este ultimul pe care îl coordonăm în mandatul nostru.

Cei patru ani au trecut „ca vântul și ca gândul”; ne-am străduit însă foarte mult să stimulăm scrierea de articole, să facem o bună selecție a celor publicabile, să le aducem îmbunătățiri acolo unde a fost cazul, să depunem toate eforturile astfel încât fiecare număr să apară la timp, dar, mai presus de toate, să ținem sus nivelul științific al revistei și să găsiți în fiecare număr lucruri noi, interesante și aplicabile în practică dumneavoastră clinică.

Nu a fost chiar simplu pentru niciunul dintre noi; a ajutat însă faptul că lucrăm foarte bine în echipă și am considerat acest „job” ca parte a angajamentului pe care ni l-am luat la începutul fiecăruia dintre cele două mandate: să contribuim cu toate eforturile noastre la prestigiul organizației din care facem parte: Societatea Romană de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC). Și cum o astfel de societate medicală savantă nu poate exista fără revista proprie, am editat patru numere pe an din Alergologia, patru ani consecutivi. Și iată și ultimul nostru număr...

Primul articol ne reamintește importanța raportării efectelor adverse la medicamente în general și în mod deosebit pentru specialitatea noastră, dr. Octavia Sabinși colab. prezentându-ne „Rolul farmacovigilenței în bolile alergice”. Următoarele două articole continuă firesc tema reacțiilor adverse la medicamente cu două subiecte de interes prin actualitatea temei în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2 și efortul de a-i pune capăt prin vaccinare: „Reacții adverse cutanate ale vaccinurilor anti-COVID-19 – ce știm până acum?”, scris de dr. Cătălina Cernat și colab., respectiv prin frecvența patologiei respective în cabinetul de alergologie – „Evaluarea efectelor adverse induse de inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) în cabinetul de alergologie”, scris de dr. Cristina Zaharie.

Fiind bine ancorați în realitate, dr. Irina Gabriela Bucur și colab. ne aduc în atenție „Aspecte practice ale tratamentului cu omalizumab în urticaria spontană cronică în perioada campaniei de vaccinare împotriva COVID-19”.

Un alt capitol important în practica alergologică este alergia alimentară prezentă și în acest număr prin două articole: „Alergia alimentară la oul de găină – Actualizări în diagnosticul și abordarea terapeutică”, scris de dr. Carina Petricău și colab., se referă pe larg la ultimele date în această patologie frecvent întâlnită în populația pediatrică, pe când în articolul „Kiss allergy – despre sărut și alergie” dr. Ana-Maria-Antoaneta Cristea și colab. ne atrag atenția asupra unei expuneri mai puțin evidente la alergenele alimentare, dar de avut în vedere mai ales în cazurile considerate inițial „idiopatice”.

Ultimul articol abordează un subiect la limita dintre specialități, dr. Iulian Vintilă și colab. abordând subiectul mastocitozei sistemice ca posibilă cauză de osteoporoză secundară – „Când să ne gândim la mastocitoza sistemică în evaluarea osteoporozei severe”.

Înainte de a vă ura „lectura plăcută”, adresăm un mare MULȚUMESC editurii Medichub, care ne-a fost alături și a asigurat excepționala calitate grafică.

Mulțumim și tuturor autorilor care au contribuit prin articolele scrise la creditarea CMR cu 10 puncte EMC și indexarea BDI a revistei.

Un cald „La revedere” și cele mai bune gânduri.

Conf. dr. Roxana Silvia Bumbăcea
Președinte SRAIC Editor in-chief

Dr. Corina Mihaela Bach
Secretar SRAIC Associate editor

 

Citeste revista online