Detalii Revista

Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica

Revista ALERGOLOGIA Volumul V, nr.3 2021

Dragi colegi,

Deschidem primul număr coordonat de noua echipă de conducere a societății noastre cu promisiunea de a continua și dezvolta ceea ce s-a clădit în ultimii ani. Efortul tuturor colegilor care au publicat în paginile revistei merită a fi evidențiat, din perspectiva aducerii către dumneavoastră a noutăților din domeniul alergologiei dar și a creditării revistei de către CMR și a indexării BDI a revistei.

Revista unei organizații este un indiciu cu privire la nivelul profesional al membrilor săi, dar și al organizației ca întreg. Sarcina și misiunea pe care ne-o asumăm este să creștem constant nivelul științific al revistei, să atragem autori recunoscuți din țară și din străinătate, cu gândul la recunoașterea internațională într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat. Până atunci, trebuie să ajungem în stadiul în care tot mai mulți dintre membrii SRAIC să dorească să publice în revista societății, să existe o competiție vie pentru publicare și să putem publica numere tematice, pe subiecte de interes, care să reflecte noile direcții de diagnostic și tratament în bolile alergice.

În speranța că, în curând, vom publica numerele de revistă exclusiv tematic, ceea ce ar reprezenta un succes extraordinar pentru o societate așa cum este a noastră, vă propun o trecere în revistă a articolelor pe care le veți putea lectura în acest număr, care este unul interesant și dinamic, cu subiecte variate şi bine documentate.

Începem acest număr cu o lucrare originală, referitoare la un studiu interesant, realizat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca de conf. dr. Ioana-Corina Bocșan și colab., în care nivelul plasmatic al interleukinei 31 este corelat cu manifestările clinice și funcția pulmonară la pacienții cu astm sau BPOC, pentru a investiga posibilul său rol în patogeneza acestor afecțiuni respiratorii.

Rubrica Specialistului debutează cu un articol realizat de șef lucr. dr. Laura Haidar și colab., referitor la recomandările Academiei Europene de Alergologie și Imunologie Clinică și ale Organizației Mondiale de Alergologie privind organizarea activității în clinicile de alergologie, precum și la unele particularități ale managementului pacienților alergici, în contextul pandemiei COVID-19.

Urmează o actualizare a cunoștințelor în ceea ce privește diagnosticul și managementul proctocolitei alergice indusă de proteine alimentare, în care dr. Maria Caraghiulea și colab. atrag atenția asupra acestei patologii frecvent întâlnită în gastroenterologia pediatrică și alergologia pediatrică, dar al cărei mecanism imunopatologic este încă incomplet elucidat.

În continuare se regăsește un articol foarte actual, realizat de asit. univ. dr. Mariana Vieru și colab., care prezintă rolul alergologiei moleculare în diagnosticul aspergilozei bronhopulmonare alergice, care relevă avantajele diagnosticului de precizie, care poate să ghideze și tratamentul acestei afecțiuni.

În ultimul articol selectat pentru acest număr, colectivul coordonat de prof. dr. Carmen Panaitescu realizează o trecere în revistă a principalelor aspecte referitoare la anafilaxie, al cărei diagnostic este frecvent întârziat sau omis, ceea ce poate duce la întârzierea administrării tratamentului, pornind de la cele mai noi recomandări ale EAACI și WAO.

Le mulţumim tuturor cititorilor și colaboratorilor noştri pentru încrederea şi sprijinul acordate.

Vă invităm să citiţi articolele din acest număr, şi vă încurajăm încă o dată să ne fiți alături şi să colaborăm în toate acţiunile întreprinse în specialitatea noastră.

Prof. dr. Carmen Panaitescu
Președinte SRAIC Editor in-chief

Șef lucr. dr. Laura Haidar
Associate editor

 

Citeste revista online