Ioana-Octavia AGACHE (Brașov)
Camelia BERGHEA (București)
Ioana-Corina BOCȘAN (Cluj-Napoca)
Roxana-Silvia BUMBĂCEA (București)
Alexis COCHINO (București)
Diana DELEANU (Cluj-Napoca)
Nadia GHERMAN-IONICĂ (Cluj-Napoca)
Poliana-Mihaela LERU (București)
Ioana-Adriana MUNTEAN (Cluj-Napoca)
Florin-Dan POPESCU (București)
Corina URECHE (Târgu-Mureș)
Mariana VIERU (București)
Mihai CRAIU (București)
Claudia TOMA (București)
Raluca GRIGORE (București)
Selda ALI (București)
Anca CHIRIAC (France)
Martin CHURCH (UK)
Alina DUMITRU (UK)
Omer KALAYACI (Turkey)
Todor POPOV (Bulgaria)
Nikolaos PAPADOPOULUS (Greece)
Carsten SCHMIDT-WEBER (Germany)
Manager Editorial: Oana NEACȘU
Manager Evenimente: Lavinia SIMION
Manager Vânzări: Mircea TOMESCU
Manager Financiar: Corina PUPEZESCU
Manager Administrativ: Dana STUPARIU
DTP și Prelucrare Foto: Radu LEONTE
Corectură: Rodica CREȚU și Cristian FLORENTIN
– 2021 –
Dragi colegi,
Ne găsim la ultimul număr din acest an al revistei Alergologia. A fost un an cu multe provocări, în care pandemia de COVID-19 a continuat să ne testeze capacitatea de adaptare și reziliența, dar a fost și anul în care am demonstrat că viața continuă în orice condiții și că împreună putem depăși cu bine obstacolele din viața profesională și personală.
Acest număr al revistei Alergologia este publicat chiar după încheierea Școlii de Iarnă de Alergologie, organizată de SRAIC sub egida Academiei de Științe Medicale. Acest eveniment a reunit medici și cercetători din domeniul alergologiei și imunologiei clinice, dar și din specialitățile conexe, interesați de managementul optim al pacienților cu afecțiuni alergice și, implicit, de ameliorarea calității vieții acestora. În cadrul evenimentului, s-a urmărit prezentarea progreselor din alergologia românească, din perspectiva noilor provocări generate de creșterea prevalenței și poverii socioeconomice induse de afecțiunile alergice la nivel mondial, în noua eră a medicinei de precizie.
Vă propunem în acest număr articole variate, interesante și bine documentate, care sperăm să vă fie utile în practica clinică.
Deschidem numărul cu un document de poziţie al Academiei Europene de Alergologie şi Imunologie Clinică (EAACI), tradus de membrii Grupului de lucru de Juniori din cadrul SRAIC, referitor la urticarie: „Ghidul EAACI/GA2LEN/EDF/WAO pentru definirea, clasificarea, diagnosticul și managementul urticariei”, de Torsten Zuberbier, Marcus Maurer și colaboratorii. Acest document de poziție a fost elaborat în anul 2018, iar recent a fost publicat cel mai nou ghid pentru definirea, clasificarea, diagnosticul și managementul urticariei, care conține câteva modificări importante, în special în ceea ce privește terapia urticariei. Aceste modificări de ultimă oră sunt discutate, alături de alte aspecte referitoare la metodele de evaluare a urticariei, în articolul de la Rubrica specialistului, realizat de Dr. Camelia Felicia Bănărescu și colaboratorii. Dr. Bănărescu abordează acest subiect extrem de util pentru practica clinică de zi cu zi, descriind pe larg principalele scoruri și chestionare care pot fi utilizate pentru evaluarea activității bolii, a nivelului de control al simptomelor și a calității vieții în urticaria cronică spontană.
În continuare, vă propunem o lucrare originală și inovatoare elaborată de Ș.L. Dr. Michael-Bogdan Mărgineanu, care utilizează metode in silico de modelare și predicție a epitopilor pentru limfocite din alergenele din polenul de ambrozia. Rezultatele obținute pot contribui la dezvoltarea unui produs de imunoterapie cu peptide pentru tratarea pacienților alergici.
Vom încheia acest număr cu o altă lucrare originală, în care Ș.L. Dr. Irena Pintea și colaboratorii atrag atenția asupra unui subiect mai puțin discutat, imunodeficiențele primare. Acest grup de afecțiuni heterogene prezintă o prevalență mai înaltă decât cea raportată și nu întotdeauna debutează la vârsta copilăriei. În România, imunodeficiențele primare sunt subdiagnosticate sau diagnosticate tardiv, ceea ce induce un impact important asupra indivizilor afectați și asupra sistemului sanitar.
Sperăm că anul 2022 va fi mai bun decât cel care tocmai se încheie, că vom organiza multe evenimente științifice de calitate în specialitatea noastră și că ne vom bucura de articole cât mai relevante.
Vă dorim Sărbători fericite, cu gânduri bune, prieteni dragi și împliniri!
Prof. dr. Carmen Panaitescu
Președinte SRAIC Editor in-chief
Șef lucr. dr. Laura Haidar
Associate editor
Dragi colegi,
Deschidem primul număr coordonat de noua echipă de conducere a societății noastre cu promisiunea de a continua și dezvolta ceea ce s-a clădit în ultimii ani. Efortul tuturor colegilor care au publicat în paginile revistei merită a fi evidențiat, din perspectiva aducerii către dumneavoastră a noutăților din domeniul alergologiei dar și a creditării revistei de către CMR și a indexării BDI a revistei.
Revista unei organizații este un indiciu cu privire la nivelul profesional al membrilor săi, dar și al organizației ca întreg. Sarcina și misiunea pe care ne-o asumăm este să creștem constant nivelul științific al revistei, să atragem autori recunoscuți din țară și din străinătate, cu gândul la recunoașterea internațională într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat. Până atunci, trebuie să ajungem în stadiul în care tot mai mulți dintre membrii SRAIC să dorească să publice în revista societății, să existe o competiție vie pentru publicare și să putem publica numere tematice, pe subiecte de interes, care să reflecte noile direcții de diagnostic și tratament în bolile alergice.
În speranța că, în curând, vom publica numerele de revistă exclusiv tematic, ceea ce ar reprezenta un succes extraordinar pentru o societate așa cum este a noastră, vă propun o trecere în revistă a articolelor pe care le veți putea lectura în acest număr, care este unul interesant și dinamic, cu subiecte variate şi bine documentate.
Începem acest număr cu o lucrare originală, referitoare la un studiu interesant, realizat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca de conf. dr. Ioana-Corina Bocșan și colab., în care nivelul plasmatic al interleukinei 31 este corelat cu manifestările clinice și funcția pulmonară la pacienții cu astm sau BPOC, pentru a investiga posibilul său rol în patogeneza acestor afecțiuni respiratorii.
Rubrica Specialistului debutează cu un articol realizat de șef lucr. dr. Laura Haidar și colab., referitor la recomandările Academiei Europene de Alergologie și Imunologie Clinică și ale Organizației Mondiale de Alergologie privind organizarea activității în clinicile de alergologie, precum și la unele particularități ale managementului pacienților alergici, în contextul pandemiei COVID-19.
Urmează o actualizare a cunoștințelor în ceea ce privește diagnosticul și managementul proctocolitei alergice indusă de proteine alimentare, în care dr. Maria Caraghiulea și colab. atrag atenția asupra acestei patologii frecvent întâlnită în gastroenterologia pediatrică și alergologia pediatrică, dar al cărei mecanism imunopatologic este încă incomplet elucidat.
În continuare se regăsește un articol foarte actual, realizat de asit. univ. dr. Mariana Vieru și colab., care prezintă rolul alergologiei moleculare în diagnosticul aspergilozei bronhopulmonare alergice, care relevă avantajele diagnosticului de precizie, care poate să ghideze și tratamentul acestei afecțiuni.
În ultimul articol selectat pentru acest număr, colectivul coordonat de prof. dr. Carmen Panaitescu realizează o trecere în revistă a principalelor aspecte referitoare la anafilaxie, al cărei diagnostic este frecvent întârziat sau omis, ceea ce poate duce la întârzierea administrării tratamentului, pornind de la cele mai noi recomandări ale EAACI și WAO.
Le mulţumim tuturor cititorilor și colaboratorilor noştri pentru încrederea şi sprijinul acordate.
Vă invităm să citiţi articolele din acest număr, şi vă încurajăm încă o dată să ne fiți alături şi să colaborăm în toate acţiunile întreprinse în specialitatea noastră.
Prof. dr. Carmen Panaitescu
Președinte SRAIC Editor in-chief
Șef lucr. dr. Laura Haidar
Associate editor
Dragi colegi și prieteni,
Acest număr de revistă are pentru noi o semnificație specială, căci este ultimul pe care îl coordonăm în mandatul nostru.
Cei patru ani au trecut „ca vântul și ca gândul”; ne-am străduit însă foarte mult să stimulăm scrierea de articole, să facem o bună selecție a celor publicabile, să le aducem îmbunătățiri acolo unde a fost cazul, să depunem toate eforturile astfel încât fiecare număr să apară la timp, dar, mai presus de toate, să ținem sus nivelul științific al revistei și să găsiți în fiecare număr lucruri noi, interesante și aplicabile în practică dumneavoastră clinică.
Nu a fost chiar simplu pentru niciunul dintre noi; a ajutat însă faptul că lucrăm foarte bine în echipă și am considerat acest „job” ca parte a angajamentului pe care ni l-am luat la începutul fiecăruia dintre cele două mandate: să contribuim cu toate eforturile noastre la prestigiul organizației din care facem parte: Societatea Romană de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC). Și cum o astfel de societate medicală savantă nu poate exista fără revista proprie, am editat patru numere pe an din Alergologia, patru ani consecutivi. Și iată și ultimul nostru număr…
Primul articol ne reamintește importanța raportării efectelor adverse la medicamente în general și în mod deosebit pentru specialitatea noastră, dr. Octavia Sabinși colab. prezentându-ne „Rolul farmacovigilenței în bolile alergice”. Următoarele două articole continuă firesc tema reacțiilor adverse la medicamente cu două subiecte de interes prin actualitatea temei în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2 și efortul de a-i pune capăt prin vaccinare: „Reacții adverse cutanate ale vaccinurilor anti-COVID-19 – ce știm până acum?”, scris de dr. Cătălina Cernat și colab., respectiv prin frecvența patologiei respective în cabinetul de alergologie – „Evaluarea efectelor adverse induse de inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) în cabinetul de alergologie”, scris de dr. Cristina Zaharie.
Fiind bine ancorați în realitate, dr. Irina Gabriela Bucur și colab. ne aduc în atenție „Aspecte practice ale tratamentului cu omalizumab în urticaria spontană cronică în perioada campaniei de vaccinare împotriva COVID-19”.
Un alt capitol important în practica alergologică este alergia alimentară prezentă și în acest număr prin două articole: „Alergia alimentară la oul de găină – Actualizări în diagnosticul și abordarea terapeutică”, scris de dr. Carina Petricău și colab., se referă pe larg la ultimele date în această patologie frecvent întâlnită în populația pediatrică, pe când în articolul „Kiss allergy – despre sărut și alergie” dr. Ana-Maria-Antoaneta Cristea și colab. ne atrag atenția asupra unei expuneri mai puțin evidente la alergenele alimentare, dar de avut în vedere mai ales în cazurile considerate inițial „idiopatice”.
Ultimul articol abordează un subiect la limita dintre specialități, dr. Iulian Vintilă și colab. abordând subiectul mastocitozei sistemice ca posibilă cauză de osteoporoză secundară – „Când să ne gândim la mastocitoza sistemică în evaluarea osteoporozei severe”.
Înainte de a vă ura „lectura plăcută”, adresăm un mare MULȚUMESC editurii Medichub, care ne-a fost alături și a asigurat excepționala calitate grafică.
Mulțumim și tuturor autorilor care au contribuit prin articolele scrise la creditarea CMR cu 10 puncte EMC și indexarea BDI a revistei.
Un cald „La revedere” și cele mai bune gânduri.
Conf. dr. Roxana Silvia Bumbăcea
Președinte SRAIC Editor in-chief
Dr. Corina Mihaela Bach
Secretar SRAIC Associate editor
Dragi colegi și prieteni,
După un an de pandemie, cu atâtea probleme și provocări pentru întreaga lume, încercăm să rămânem optimiști și să păstrăm cu mare grijă micile oaze de normalitate, inclusiv pe plan profesional, iar revista Alergologia face parte din activitățile științifice consacrate ale Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC).
Deschidem seria volumului V al revistei Alergologia cu un număr intere- sant, dinamic, cu subiecte variate și bine documentate, realizat de tinerii noștri colegi membri juniori ai SRAIC.
Primul articol este un referat general realizat de dr. Elena Simona Boldeanu și colab., care abordează exhaustiv și didactic subiectul „Sindromul de acti- vare mastocitară – tablou clinic și criterii de diagnostic”.
Urmează o serie de prezentări de caz foarte utile în practica clinică, ce atrag atenția asupra unor etiologii mai puțin frecvente și de avut în vedere când trebuie să stabilim un diagnostic: etiologia neinfecțioasă a limfangitei superficiale, în articolul „Benzi de limfangită superficială după înțepătura de insectă”, realizat de dr. Elvira Gabriela Tucu și colab., reacții cutanate care mimează o reacție alergică alimentară la sugarul aflat la vârsta diversificării în articolul „Ce știm despre sindromul Frey?”, redactat de dr. Mihaela Ruxandra Udrea și colab., sau exemplificarea reacțiilor încrucișate între dife- rite alergene de contact în articolul „Hipersensibilitate la 2,5-diaminotoluen sulfat/vopsea de păr permanentă“, scris de dr. Teodora Varo și colab.
Rubrica de lucrări originale include trei articole foarte actuale, pe de o parte pentru că au la bază informații de alergologie moleculară necesare pentru un diagnostic cât mai precis și care să ne conducă spre un tratament personalizat, așa cum veți descoperi în articolele „Evaluarea in vitro a sen- sibilizării mediate IgE la tropomiozină” – dr. Lorena-Mihaela Gheorghiță și colab. și „Sensibilizarea la acarienii din praful de casă – o interpretare mole- culară”, de dr. Camelia Felicia Bănărescu și colab., și, pe de altă parte, pentru că aduc în atenție o nouă sursă de hrană – greierul de casă, care poate deveni și o importantă sursă de alergene cu potențial crescut de reacții încrucișate: „Greierul de casă – o nouă sursă de hrană sau o nouă sursă de alergene?” – dr. Anca-Daniela Cotuna-Coste și colab.
Acest număr se încheie cu articolul „Specialistul în fața problemelor imu- nologice ale infertilității”, în care dr. Ana-Virginia Gorbatovschi și colab. abordează mecanismele imune implicate în avortul spontan recurent și strategiile terapeutice disponibile în această patologie.
Vă doresc lectură plăcută și deconectare de la problemele acestei perioade total atipice!
Dr. Corina Mihaela Bach
Redactor-șef adjunct Alergologia
Abonamentul este gratuit pentru membrii SRAIC
Optând pentru abonarea la publicaţiile MEDICHUB MEDIA, beneficiaţi de mai multe credite de educaţie medicală continuă, dar şi de ultimele noutăţi ştiinţifice din domeniul medical, în funcţie de nevoile dumneavoastră.
Abonament (non – membrii)
Pentru mai multe informații privind modalitățile de abonare și informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la [email protected] sau la numărul de telefon: 0727 500 380.