Ce sunt arahidele? Adesea sunt numite alune și considerate a fi înrudite cu nucile, dar această afirmație este fundamental greșită. Conform clasificării botanice, alunele aparțin leguminoaselor.

  • Cui îi pasă, de ce scriem despre asta? Motivul este că alergenele din arahide sunt similare cu cele din alte leguminoase și, prin urmare, prezintă risc crescut de a induce reacții alergice la persoanele alergice la leguminoase, în special la soia.
  • Metodele ImmunoCAP și ImmunoCAP ISAC fac posibilă aflarea proteinelor la care este sensibilizat pacientul și, prin urmare, prezice severitatea posibilelor reacții la arahide sub formă crudă sau gătită (cereale prăjite, fierte).

Alergia IgE-mediată la grâu poate fi alimentară și respiratorie. Simptomele în cazul celei alimentare pot fi urticaria și/sau anafilaxia.

  • Grâul este foarte bogat în molecule alergenice. Unele dintre ele sunt asociate doar cu polenul de grâu, altele se găsesc doar în boabe. Cu toate acestea, există un alergen care se găsește atât în polen, cât și în boabe – acesta este profilina Tri a 12, care poate astfel provoca reacții atât la polen, cât și la făina din cereale.
  • Tri a 12, ca toate profilinele, este o proteină instabilă, ușor degradabilă și, prin urmare, provoacă de obicei simptome locale.
  • Proteina de transfer lipidic (LTP) Tri a 14 este de o importanță crucială, poate fi găsită în făină și poate duce la reacții încrucișate cu alte alimente care conțin LTP-uri (fructe cu sâmburi), precum și cu orezul, orzul, porumbul.
  • Tri a 14 este o proteină stabilă și este un marker important al anafilaxiei, aproximativ 60% dintre pacienții cu alergie la grâu fiind sensibilizați la aceasta.

De asemenea, dorim să menționăm că persoanele cu alergie la grâu pot avea reacții la latex datorită unei proteine asemănătoare – heveina Tri a 18.

Astăzi vă împărtășim o descriere a celor mai importante alergene din nuci.

  1. Ce nuci provoacă cel mai frecvent reacții alergice?

– Alunele de pădure, caju, nucile, migdalele, nucile pecan, fisticul, macadamia.

  1. Unde se pot găsi nucile?

– Deserturi (ciocolată, nuga, marțipan), sosuri (pesto, barbecue, etc.), salate, lichioruri și nuci în sine ca parte a diverselor gustări.

– Produse cosmetice.

– Uneori se găsesc urme de nuci în produse la care nu ne așteptăm. Acest lucru este posibil datorită utilizării acelorași instrumente și echipamente în producția de produse alimentare cu și fără nuci. Mai mult decât atât, nucile conțin alergene cu risc crescut de reacții sistemice severe, care chiar și cantități mici ar putea induce o reacție alergică. Prin urmare, din motive de siguranță, unele produse sunt etichetate „pot conține urme de nuci”.

-Principalul marker al unei reacții alergice adevărate, care mediază de asemenea și dezvoltarea acesteia, este imunoglobulina E sau IgE pe scurt.

-Alergia este o reacție exagerată a corpului nostru la substanțe nepericuloase. Responsabile pentru declanșarea reacțiilor alergice sunt imunoglobulinele E.

-Care este mecanismul care declanșează reacția alergică? Proteina alergenică (moleculă absolut inofensivă pentru majoritatea oamenilor) pătrunde în corpul uman și determină producerea de IgE specifice față de acel alergen.

-Proteina alergenică (moleculă absolut inofensivă pentru majoritatea oamenilor) pătrunde în corpul uman și determină producerea de IgE specifice față de acel alergen. La următoarea expunere la alergen, aceste IgE specifice se leagă de molecula alergenică. Complexul format din alergen și IgE se leagă de mastocite și stimulează degranularea acestora. Ulterior, din mastocite se eliberează mediatori care provoacă simptomele inflamatorii ale răspunsului alergic.

-Cu toate acestea, determinarea IgG alergen-specifice este foarte utilă în monitorizarea răspunsului la imunoterapia alergen-specifică. Dar aceasta recomandare vine dintr-o altă perspectivă medicală!

În aceast material vom discuta despre alergia cauzată de acarienii din praful de casă. Începem cu această sursă alergenică, deoarece praful poate fi întâlnit peste tot în case. Este bine de știut că, praful nu este format doar din acarieni. El mai poate conține și păr de animale, particule de mucegai, polen de plante, produse de metabolism ale insectelor și multe altele.

În orice caz, acarienii din praf reprezintă o cauză majoră a alergiilor induse de alergenele de interior.

Este important de menționat că acarienii au dimensiuni foarte mici și se ridică cu ușurință în aer unde pot rămâne suspendați pentru o perioadă mai lungă de timp. Cu cât sunt mai mulți acarieni în praful din casă, cu atât este mai mare riscul ca pacienții sensibilizați să dezvolte astm.

Cei mai importanți acarieni, din punct de vedere alergologic, sunt Dermatophagoides pteronyssinus și Dermatophagoides farinae.

Principalele allergene ale D. pteronyssinus sunt Der p 1 și 2, care au o structură foarte similară cu principalele alergene ale D. farine, Der f 1 și 2. Prin urmare, există o mare probabilitate să apară reacții încrucișate între acești acarieni.

Determinarea cantitativă a componentelor alergenice Der p 1 și Der p 2 vine în sprijinul medicilor alergologi, ajutandu-i să selecteze dintre pacienții alergici la acarenii din praful de casă pe cei care au cea mai bună indicație pentru imunoterapia alergen-specifică (AIT).

Un alt alergen extrem de important din acarieni este tropomiozina Der p 10, care prezintă un grad ridicat de reactivitate încrucișată cu alergenele din crustacee, insecte și moluște. Dacă, în urma investigațiilor, se dovedește că predomină sensibilizarea la Der p 10, atunci putem presupune că este o alergie alimentară.

Acestea nu sunt toate alergenele acarienilor. În general, pacienții cu astm bronșic tind să fie sensibilizați la mai multe componente alergenice ale acarienilor decât pacienții cu rinită alergică.

Diagnosticul alergiei la polenul de buruieni (în special la ambrozia și pelin) poate fi dificil și de multe ori confuz. Prescrierea unei terapii eficiente este dificilă în multe cazuri, fiind știut că tratamentele medicamentoase actuale sunt eficiente doar la unul din patru pacienți alergici la polenul de ambrozia. Inclusiv prescrierea unei imunoterapii alergen specifice (AIT) eficiente este dificilă la pacienții cu alergii la buruieni.

Care sunt cauzele ce conduc la această situație?

  1. Existența unui număr mare de pacienți polisensibilizați.
  2. Suprapunerea anotimpurilor de înflorire a buruienilor cu perioadele de înflorire ale altor plante – ierburi și chiar mesteacăn (mesteacănul înflorește în același timp cu păpădia).
  3. Existența unui număr mare de molecule cu reactivitate încrucișată în polenul diferitelor tipuri de buruieni.

Din păcate, tratamentul simptomatic (antihistaminice, antileucotrieneni etc.) doar ameliorează simptomele și nu tratează cauzele alergiei. Pe de altă parte, eliminarea alergenelor nu este întotdeauna posibilă în timpul sezonului de înflorire. Deci, în prezent, cel mai eficient tratament al alergiei la polen de buruieni este AIT.

AIT – este o abordare terapeutică specifică, în care pacientului alergic i se administrează repetat un alergen cu antigenicitate scăzută (capacitatea de a provoca alergii), dar imunogenitate ridicată (capacitatea de a influența funcționarea sistemului imunitar). Terapia „lansează” practic producția de anticorpi protectori blocanți (IgG) alergen-specifici în paralel cu reducerea producției de anticorpi IgE alergen-specifici și activarea mecanismelor imunității celulare.

AIT este în prezent singurul tratament eficient pentru alergie. Terapia „antrenează” sistemul imunitar al pacientului și previne dezvoltarea reacțiilor alergice, fiind singura terapie care determină modificarea răspunsului imun al pacientului alergic.