Home Noutati Îngrijirea astmului pentru toți – Ziua Mondială a astmului – 2 mai 2023

Îngrijirea astmului pentru toți – Ziua Mondială a astmului – 2 mai 2023

by aaaa bbbb

Prof. Dr. Carmen Panaitescu,
Președinte SRAIC

Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică se alătură, ca în fiecare an, societăților academice medicale care promovează Ziua mondială a astmului, eveniment organizat de GINA (Global Initiative for Asthma) anual, la începutul lunii mai.

Anul acesta are o semnificație deosebită, deoarece marchează cea de-a treizecea ediție a evenimentului, care a devenit una dintre cele mai importante acțiuni de conștientizare și educare cu privire la povara astmului la nivel mondial.

Tema propusă spre dezbatere în 2023 este „Îngrijirea astmului pentru toți”, pornind de la evidențele care relevă că cea mai mare parte a poverii date de morbiditatea și mortalitatea cauzată de astm este generată în țările cu venituri mici și medii.

Recomandările internaționale vin în sprijinul măsurilor menite să reducă această povară, prin implicarea liderilor din domeniul sănătății în asigurarea disponibilității și accesului la medicamente eficiente și de calitate. GINA propune creșterea și consolidarea legăturii cu factorii de decizie locali și naționali. Mesajul „Îngrijirea astmului pentru toți” promovează dezvoltarea și implementarea unor programe eficiente de management al astmului în toate țările.

Totodată, este promovată inițiativa de a asigura recomandări specifice pentru sustenabilitatea mediului prin împărtășirea preocupărilor legate de sănătatea planetei, cu o prioritate ridicată pentru siguranța pacienților.

GINA propune o colaborarea multi-fațetată pentru a îmbunătăți viața persoanelor cu astm la nivel global, în paralel cu grija pentru mediu, considerată vitală. În acest sens, mambrii SRAIC se alătură în acțiunile de maximă actualitate și importanță legate de conșientizarea asupra poverii generate de astm în societate. Ca și în anul trecut, neimplicăm în capacitarea celor care pot, știu și doresc să contribuie la găsirea de soluții pentru managementul astmului, o boală care afectează toate vârstele, dar mai ales copiii și pleacă de la gravele probleme de mediu, pe care trebuie să le rezolvăm împreună.