Home Noutati Prezență românească în board-ul EAACI

Prezență românească în board-ul EAACI

by aaaa bbbb

România a fost bine reprezentată anul acesta la Congresul Academiei Europene de Alergie și Imunologie Clinică (EAACI), care a avut loc la Valencia, în perioada 31 mai–3 iunie. În cadrul evenimentului, lectori de renume au prezentat, printre diverse subiecte de interes actual, și proiectele de succes în cercetarea alergiilor desfășurate în țara noastră.

Totodată, România a înregistrat și un mare succes la alegerile consiliului de conducere EAACI din acest an – Prof. Dr. Carmen Panaitescu, președintele SRAIC, a fost aleasă în Comitetul Executiv al EAACI, confirmând recunoașterea implicării românești în progresul alergologiei și imunologiei clinice atât pe plan național, cât și la nivel internațional.

Cercetările sale se axează pe evaluarea pattern-urilor de sensibilizare alergică în vestul României, implementarea alergologiei moleculare și dezvoltarea tehnologiilor de expresie a alergenelor recombinate (premieră națională) și modularea răspunsului imun prin imunoterapia alergen-specifică și terapia biologică.

Prof.Dr. Carmen Panaitescu a făcut parte și din programul științific al Congresului EAACI 2024. Ea a susținut o prelegere în calitate de speaker invitat despre Impactul schimbărilor climatice asupra alergiei la ambrozie în România și un simpozion despre Mastocitele și interacțiunile neuroimune.

 

Dr. Carmen Panaitescu apreciază contextul favorabil oferit, acela de a ghida membrii SRAIC în proiecte cheie pentru viitorul specialității: “Le sunt incredibil de recunoscătoare prietenilor și colegilor mei din SRAIC și EAACI pentru oportunitatea de a servi specialitatea noastră din această poziție în următorii ani. Împreună putem continua să ne dezvoltăm co Prof munitatea de expertiză, făcând lumea un loc mai bun, contribuind la îmbunătățirea calității vieții pacienților cu boli alergice/imunologice. De la resurse puse la dispoziție  pentru medicul alergolog și managementul practicii clinice până la educația profesională și instrumente pentru public (și tot ce există între ele), colaborarea dintre EAACI-SRAIC sprijină munca pe care o facem în fiecare zi și face evidentă realitatea că suntem mai puternici împreună!

###

Prof. Dr. Carmen Panaitescu este vicepreședinte al International Network of Medical Universities in the field of Molecular Allergology and Immunology, fiind implicată în dezvoltarea programului de formare în domeniul alergologiei și imunologiei moleculare (din 2021). Este fondatoarea specialității de Alergologie și Imunologie Clinică în centrul universitar Timișoara (2007) și a Departamentului de Alergologie Moleculară din cadrul Centrului OncoGen (2016).

 

Este editor șef al revistelor Alergologia și Fiziologia-Physiology, peer reviewer pentru revistele Allergy și Clinical and Translational Allergy și autor a peste 80 de lucrări științifice publicate în reviste de prestigiu, dintre care 31 în reviste indexate ISI, cumulând un indice Hirsh de 14 și peste 770 de citări. A redactat capitolul dedicat Alergologiei românești în Medicina românească în evoluție, editată de Academia de Științe Medicale din România.