Home Noutati Ziua internațională a urticariei – 1 octombrie 2023

Ziua internațională a urticariei – 1 octombrie 2023

by aaaa bbbb

Urticaria Day 2023 este un eveniment promovat de URTICARIA NETWORK E.V. (UNEV), rețeaua UCARE și de multe alte organizații internaționale dedicate îmbunătățirii vieții pacienților cu urticarie. Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică sprijină această acțiune, ca de fiecare dată.

Anul acesta, Ziua urticariei se desfășoară sub sloganul „Acces la îngrijiri de sănătate” și reprezintă o oportunitate de a crește gradul de conștientizare privind urticaria la nivel mondial, de a sprijini îmbunătățirea vieții pacienților, de a actualiza cunoștințele profesioniștilor și de a informa mass-media și publicul larg. Conceptul se bazează pe următoarele principii privind îngrijirea pacienților cu urticarie:

  1. să fie universale și accesibile tuturor;
  2. să fie imediate și adecvate;
  3. să fie comprehensive, luând în calcul toate aspectele de sănătate, inclusiv sănătatea mentală și comorbiditățile asociate;
  4. să fie accesibile financiar;
  5. să fie incluzive, asigurând sprijinul grupurilor locale de pacienți.

Este important să discutăm despre urticaria cronică, deoarece afectează tot mai multe persoane, în special de sex feminin, având o prevalență la nivel mondial între 3% – 4% la adulți și de 2% la copii. Simptomele urticariei cronice sunt recurente, manifestate prin erupții cutanate intens pruriginoase asociate cu angioedem în 40% dintre cazuri, având un impact profund asupra calității vieții pacienților. Acestea au o durată de peste 6 săptămâni și persistă, în medie, între 2 și 5 ani, dar la unul din trei cazuri durata poate fi și mai mare.

Cauzele urticariei cronice spontane sunt tot bine descifrate, fiind legate de mecanisme de autoalergie sau autoimune. Simptomele de urticarie sunt agravate de o serie de factori specifici care cuprind: medicamente (de ex. antiinflamatoare nesteroidiene, terapia hormonală), infecții, reacții alergice, stres emoțional, alcool și unele obiceiuri alimentare (de ex., alimente condimentate). Principalele comorbidități ale urticariei cronice sunt bolile atopice (incluzând bolile alergice IgE-mediate și dermatita atopică), autoimune (artrită reumatoidă, lupus, tiroidită, vitiligo) și psihiatrice (depresie).

În România, prin implicarea societăților medicale de profil și buna colaborare cu autoritățile din domeniu, pacienții cu urticarie cronică spontană au acces gratuit la terapiile specifice de ultimă oră, inclusiv terapia biologică, ceea ce contribuie semnificativ la ameliorarea calității vieții acestora.

Prof. Dr. Carmen Panaitescu

Președinte SRAIC