Home Noutati Ziua mondială a dermatitei atopice – 14 septembrie 2022

Ziua mondială a dermatitei atopice – 14 septembrie 2022

by aaaa bbbb

Ziua mondială a dermatitei atopice este o inițiativă lansată în 2018, pentru a crește gradul de conștientizare asupra poverii bolii, sub coordonarea Federației Europeane a Asociațiilor de Pacienți cu Alergii și Boli Respiratorii (EFA) și Alianței Internaționale a Organizațiilor de Pacienți cu Boli Dermatologice (GlobalSkin).

Prevalența și severitatea dermatitei atopice sunt în continuă creștere la nivel mondial, afecțiunea fiind recunoscută ca o boală complexă, care poate genera o povară imensă pacienților și îngrijitorilor lor. Potrivit WAO, incidenţa dermatitei atopice este de până la 25% în populaţia pediatrică şi de până la 10% în populaţia adultă, ceea ce se traduce în cifre prin faptul că, la nivel mondial, un copil din 3 și un adult din 10 suferă de această afecțiune.

Dermatita atopică (DA), cunoscută și sub numele de eczemă atopică, este o afecţiune inflamatorie cutanată cronică, recidivantă, pruriginoasă și necontagioasă, în patogeneza căreia sunt implicați o serie de factori genetici și de mediu. Deși DA nu este o afecțiune care pune viața în pericol, ea scade semnificativ calitatea vieții pacienților și poate duce la anxietate și depresie. Cele mai distincte caracteristici ale bolii includ pruritul, uscarea pielii și alte leziuni cutanate, cum ar fi exudatul seros, excoriațiile, papulele și lichenificarea. În plus, aproximativ 60% dintre copiii cu DA sunt predispuși să dezvolte una sau mai multe comorbidități atopice, respectiv astm, rinită alergică sau alergii alimentare. Acest fenomen este numit „marș atopic” și are la bază mecanisme fiziopatologice complexe, care suscită încă interesul cercetătorilor. Gravitatea şi consecinţele bolii sunt puţin înțelese de către pacienţi şi familiile lor, ceea ce limitează progresul în abordarea problemelor legate de calitatea vieții și îi lasă să suporte consecinţele cauzate de dermatita atopică. Îngrijirea unui copil cu dermatită atopică poate afecta relațiile personale ale celor care îi îngrijesc, le poate scădea funcțiile psihosociale, le poate aduce pierderi de somn și un sentiment de neputință în a face față suferinței zilnice a copilului. Eczema atopică poate duce, de asemenea, la absențe la locul de muncă sau la scăderea productivității muncii pentru pacienții adulți și pentru părinți.

Anul acesta, Ziua mondială a dermatitei atopice este dedicată creșterii gradului de conștientizare asupra bolii la nivel mondial și a impactului pe care îl are asupra calității vieții milioanelor de pacienți care suferă de această boală precum și a celor care îi îngrijiesc. Este subliniată importanța recunoașterii costului emoțional și a poverii financiare datorate dermatitei atopice, a impactului acestei boli multidimensionale asupra sănătății mintale și a calității vieții celor care suferă de această afecțiune precum și a riscului crescut de dezvoltare a altor afecțiuni. Totodată se subliniază necesitatea abordării multidisciplinare și a unui tratament complex, sistematic, de lungă durată şi individualizat, în funcție de particularităţile fiecărui caz

Strategiile actuale de management al dermatitei atopice pleacă de la premisa că boala nu poate fi vindecată, obiectivele principale fiind reducerea pruritului, a inflamaţiei și a exacerbărilor și îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor. Tratamentul actual al dermatitei atopice include medicamente topice, orale și sistemice, precum și fototerapie, combinate cu tehnici de îmbăiere și hidratare auto-gestionate. Povara dată de boală este uşurată de noile terapii care ţintesc mecanismele patogenetice imune și inflamatorii, oferind o șansă în special celor cu forme severe de boală.

Organizațiile fac un apel la profesioniștii din domeniul sănătății și la factorii de decizie politică să se alăture în această zi de conștientizare, demonstrând modul în care sprijină și îngrijesc pacienții cu dermatită atopică de pe tot globul.